terça-feira, 26 de fevereiro de 2013

OTOK KRK

KRK











Prvi podaci o naseljavanju otoka Krka vezuju otok uz ilirska plemena Japoda i Liburna zatim uz Grke kada otok Krk pripada Elektridskim odnosno Apsirtidskim - danas - Kvarnerskim otocima.
Tragovi Rimljana vode do kraja stare ere i prvih stoljeca nove ere.
Medjutim u medjuvremenu vec potkraj 6. stoljecazapocinje naseljavanje hrvata na otok koji postaju apsolutno vecinsko stanovnistvo.
Na otok Krk je vrlo rano stiglo krscanstvo pa je vec u 5. st. n. e. formirana i biskupija sa centrom u gradu Krku i prvim poznatim biskupom Andrijom (680.). Hrvati su se doseljavali u rodovima po Kastelima pa otuda i danas otok ima cetiri razlicita narjecja:


Krajem 12 st. javljaju se iz tih rodova i cuveni knezovi Krcki - Frankopani.
To je jedina obitelj na jadranskim otocima koja se razvila do moci u europskim razmjerima - porijeklo vuku iz Vrbnika a svoje su posjede sirili i na kopnu: Trsat, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski ali i Otocac, Brinje, Modrus itd. pa su Frankopani na vrhuncu svoje moci posjedovali teritorij jednak polovici danasnje Hrvatske.
Neki su knezovi iz ove obitelji bili i htvatski potkraljevi, banovi. Prvi poznati Frankopan bio je Dujam I (1118.) a posljednji Fran Krsto kojeg je dao pogubiti 1671. car i kralj Leopold Habsburg.

Otok Krk je pao Veneciji u ruke 1480. godine kao posljednji otok na Jadranu, kada je na prijevaru u venecijansko zarobljenistvo odveden knez Ivan Frankopan.

Nakon propasti Frankopana u 15. st. Krk mijenja mnoge vladare od Mlecana preko Francuza, Austro - Ugarske, Italije, Njemacke, Jugoslavije i konacno nakon pet stoljeca otok Krk je ponovno sastavni dio hrvatskog korpusa koji je 1991. godine dobio i svoju drzavu - Republiku Hrvatsku.


Izvor: http://www.krk-croatia.com/cro/povijest.htm










Klapa Krk Otok od zlata



Nenhum comentário:

Postar um comentário