domingo, 10 de fevereiro de 2013

RIJEKA

RIJEKA










Rijeka je smještena na iznimnom geografskom položaju, mjestu gdje se Jadransko more najdublje uvuklo u europsko kopno, stoga je bogata povijest ovoga grada vezana uz more. Sa svojih 130 tisuća stanovnika i 44 km , Rijeka je treći grad po veličini Republike Hrvatske i sjedište Primorsko-goranske županije, regije koju krasi nevjerojatan spoj mora i gorja. Upravo zbog svoje otvorenosti prema svijetu, grad je poznat po gostoljubivosti, a Riječani svakoga gosta u tren pretvaraju u starog prijatelja. U gradu su vidljivi utjecaji mnogobrojnih kultura i nacija, a Rijeka je do danas ostala grad tolerancije i suživota, grad u kojem uspješno djeluje niz manjinskih zajednica.


Svoj pečat u Rijeci su ostavili Austrijanci, Talijani, Mađari i Francuzi koje je povijest dovodila i odvodila s ovih područja. Multinacionalnost i multikulturalnost ostavila je trag na fasadama gradskih palača među kojima je najpoznatija Guvernerova palača u kojoj se nalazi Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja. Riječka povijest usko je vezana uz vodu pa je i grad dobio ime po Rječini, rijeci koja predstavlja glavni gradski vodotok i uz koju se prostire šumska šetnica. I grb grada u sebi sadrži amforu iz koje neprekidno teče voda i predstavlja indeficienter ili nepresušan izvor. Riječki grb nalazi se na Korzu, glavnoj gradskoj šetnici čije središte predstavlja gradski toranj s urom i grbom na kojem je dvoglavi orao, s obje glave okrenute na istu stranu, kako stoji na posudi iz koje teče voda. U neposrednoj blizini tornja nalaze se mnogobrojne gradske znamenitosti među kojima su stara vrata ili tzv. Rimski luk, palače, muzeji, galerije, crkve i katedrala Sv. Vida koja nosi ime zaštitnika, a nedaleko je i crkva Uznesenja Blažene djevice Marije s kosim tornjem koji predstavlja atrakciju zbog nagiba od 40 centimetara.




U malo kojem gradu osjeti se ista živost u jutarnjim, popodnevnim i večernjim satima, a Rijeka je upravo takav grad. Glavna ulica, Korzo, prepuna je tijekom cijelog dana, a terase mnogih ugostiteljskih objekata ne prazne se ni u zimskim mjesecima. U večernjim satima česta su gostovanja glazbenih sastava u pubovima i barovima tako da grad ima bogat noćni život. Gurmani će također doći na svoje jer u gradu i bližoj okolici ima vrlo dobrih restorana, od onih koji nude isključivo riblja jela, preko onih s mesnim delicijama, do onih koji na jelovnicima imaju za svakog ponešto. Ipak, valjalo bi iskoristiti posjet Rijeci i, na svega nekoliko metara od mora, kušati svježu jadransku ribu i kvarnerski škamp za kojeg se smatra da je najukusniji na svijetu.


Rijeka nudi smještaj u gradskim hotelima, privatnom smještaju i hostelima, a u prelijepoj uvali Preluk, koja spaja Rijeku i Opatiju, nalazi se autokamp koji je i popularno okupljalište wind-surfera zbog idealnog jutarnjeg vjetra.

Izvor: http://www.zenskaposla.hr/rijeka/378/









Luka



Nenhum comentário:

Postar um comentário